Airconditioning op zonne-energie Schuldvrij comfort voor zomers

0

De vroege zomers zorgen meestal voor een aangename verademing van de ijskoude winters, maar in april en mei begint de zomerse hitte zijn tol te eisen, zowel fysiek als mentaal. En als het een tropisch klimaat is, zoals in de meeste delen van India, kunnen de warme dagen al met al stressvol zijn. Het energieniveau van individuen gaat omlaag en dat geldt ook voor hun productiviteit.

Dit is wanneer de moderne airconditioning komt als een geschenk van God. Een heel groot nr. van Kantoren, laboratoria, hotels, openbare gebouwen zijn tegenwoordig uitgerust met airconditioning deurne systemen. Gecentraliseerde airconditioningsystemen zorgen voor verkoeling in elk hoekje en hoekje van de werkruimte.

Hoewel dit allemaal knappe dory klinkt, is het dat niet. Uitgebreide airconditioning is synoniem aan zwaar stroomverbruik (en verspilling), wat niet alleen leidt tot hoge elektriciteitsrekeningen, maar ook tot de gevreesde frequente stroomuitval. De volgende stap is – natuurlijk – DG-sets, om het gewenste comfort binnenshuis te brengen, terwijl zwarte rookwolken worden uitgeblazen met verschrikkelijk hoge niveaus van geluidsoverlast voor de buitenwereld en het milieu om te verdragen.

Terwijl we onszelf redden van de woede van de natuur, vallen we onbedoeld steeds meer de natuur aan, die zo nu en dan nog woedender terugkeert. Een van de grootste aandachtspunten is dan ook het dreigende gevaar door de stijgende wereldtemperaturen (opwarming van de aarde!!). Dus wat moeten we doen om te overleven en comfortabel te overleven?

Laten we niet vergeten dat we een enorme energiebron in de zon hebben waar we ons tegen beschermen. Een antwoord is het opwekken van energie met behulp van zonne-energie. Het is gratis en voorlopig kunnen we gerust aannemen dat het onbeperkt is. Ja, zonne-energie kan onze huizen verlichten en ons eten koken. Maar kan het ook onze huizen koelen? Het antwoord is weer ja. Airconditioning op zonne-energie, een revolutionaire en opkomende technologie, biedt het antwoord.

Zonne-airconditioning verwijst naar elk airconditioningsysteem (koelsysteem) dat gebruikmaakt van zonne-energie. Een vloeistof of een gasvormige stof hoopt zich op aan het oppervlak van een vaste, poreuze stof (adsorptie) of wordt opgenomen door een vloeistof of een vaste stof (absorptie voor de nodige koeling). In sommige processen wordt de toevoerlucht direct geconditioneerd, d.w.z. behandeld op het gebied van temperatuur en vochtigheid

Dit thermisch aangedreven koel- en airconditioningproces vormt de kern van elk zonnekoelsysteem. Het belangrijkste principe van Sorption Assisted Air Conditioning wordt weergegeven in de afbeelding hier. De zonne-energie wordt gebruikt om het sorptiemiddel te ontvochtigen.

Dit is een proces in 9 stappen. In fase 1 tot 2 vindt sorptieve ontvochtiging van buitenlucht plaats met gelijktijdige temperatuurstijging door de vrijgekomen adsorptiewarmte. Vervolgens wordt de lucht in de warmteterugwinningsrotor gekoeld in tegenstroom met de afvoerlucht (trap 2 tot 3). Lucht wordt verder gekoeld (trap 3 tot 4) door verdamping-bevochtiging; De lucht die het gebouw binnenstroomt heeft dus een lagere temperatuur en minder waterdamp dan de buitenlucht. In Stage 4 t/m 5 vindt verwarming van de lucht plaats, en indien nodig toevoeging van waterdamp. Vervolgens wordt tijdens fase 6 de afvoerluchttemperatuur van het gebouw verlaagd door middel van verdampingskoeling in de luchtbevochtiger. Deze afvoerlucht wordt verwarmd (trap 6 t/m 7) in tegenstroom met de luchttoevoer in de warmteterugwinningsrotor. De afvoerlucht wordt verder verwarmd (trap 7 tot 8) via externe warmtebronnen (d.w.z. zonnesysteem). Tenslotte wordt in fase 8 tot 9 de sorptierotor geregenereerd door de desorptie van het gebonden water.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *